Tribunalul Ploiești examinează eliberarea condiționată, DNA contestă decizia.
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
O decizie surprinzătoare a fost luată marți, 1 iulie, de către Curtea din Ploiești în privința fostului ministru al turismului, Elena Udrea. Aceasta poate fi eliberată condiționat din închisoare, însă decizia nu este definitivă și a fost contestată de Direcția Națională Anticorupție (DNA).
În prezent, Udrea se află internată la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești, fiind supusă unei intervenții chirurgicale pe 29 iunie. Aceasta a fost diagnosticată cu colecistită acută litiazică, o inflamație a vezicii biliare, conform agenției de presă Agerpres.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 și condamnată definitiv în iunie 2018. Totuși, înainte de pronunțarea sentinței, ea a părăsit țara fiind localizată ulterior în Costa Rica, unde a fost încarcerată. În decembrie 2018, Curtea Constituțională a României a constatat că procedurile privind formarea completelor de cinci judecători la Înalta Curte nu au fost respectate. În consecință, condamnările din dosarul "Gala Bute" au fost suspendate, iar Udrea a fost eliberată din custodia din Costa Rica, revenind apoi în România.
Totuși, în aprilie 2022, Înalta Curte, urmând o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, a respins o cerere de anulare depusă de Elena Udrea și a confirmat sentința de șase ani de închisoare. Udrea a fugit ulterior în Bulgaria, dar a fost arestată și readusă în țară în iunie 2022.
La finalul lunii mai a acestui an, Tribunalul Prahova a acceptat cererea Elenei Udrea de reducere a pedepsei și a dispus scăderea unui interval de aproximativ opt luni din pedeapsa de șase ani primită în dosarul "Gala Bute". Săptămâna trecută, o comisie a închisorii a decis că ea poate fi eliberată condiționat.
În dosarul care a captivat atenția publicului, Elena Udrea a fost acuzată de coordonarea unui sistem prin care persoane apropiate ei primeau, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor companii, în schimbul asigurării plăților la timp pentru lucrările finanțate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea.
Ancheta a relevat că banii obținuți fie intrau în patrimoniul personal al Elenei Udrea (cash sau prin acoperirea unor servicii și bunuri), fie în cel al Organizației PDL București sau al fostului președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.
Udrea este, de asemenea, acuzată de instrucțiuni date oficialilor din Ministerul Turismului de a-și încălca atribuțiile în cadrul achiziționării serviciilor de publicitate pentru gala în care a boxat Lucian Bute. Prejudiciul atribuit ei se ridică la trei milioane de euro.
Acest subiect continuă să fie unul de interes major datorită complexității cazului și implicațiilor politice și sociale asociate acestuia. Vom monitoriza îndeaproape evoluțiile legale și reacțiile publice legate de cazul Elenei Udrea.
Contact: radu@romania-insider.com
(Photo source: Inquam Photos | Octav Ganea)