TikTok deschide oficial o filială în România în contextul controversei post-electorale și sub lupa UE – ce impact va avea?
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Rețeaua de socializare chineză TikTok și-a deschis, se pare, un birou în România, pe fondul recentelor critici publice și al supravegherii din partea guvernului și a Uniunii Europene, după recentele alegeri prezidențiale din România.
Firma locală, ce poartă numele Tik Tok România, are un capital social de 5.000 de lei și oferă diverse activități de servicii IT, conform datelor de la Registrul Comerțului, consultate de Economica.net și publicate în Monitorul Oficial. Conducerea acesteia va fi asigurată de Laura Andreea Savu.
Popularitatea TikTok în România este în creștere rapidă, platforma atrăgând aproximativ 9 milioane de utilizatori. Totuși, platforma a fost criticată după alegerile prezidențiale din 2024 pentru că autoritățile nu au reușit să comunice eficient cu reprezentanții companiei. După anularea alegerilor din decembrie 2024, Comisia Europeană a început o anchetă asupra platformei chinezești, invocând lipsa capacității acesteia de a preveni interferențele. Recent, Executivul de la Bruxelles a adus la cunoștința TikTok o opinie preliminară conform căreia compania nu respectă obligațiile impuse de Digital Services Act (DSA) de a publica un registru al reclamelor, necesar cercetătorilor și societății civile pentru a depista anunțurile înșelătoare și campaniile de dezinformare, mai ales în context electoral.
Cercetători independenți au descoperit alte probleme. Cu câteva săptămâni înainte de alegeri, un raport al companiei de securitate cibernetică Refute a dezvăluit o operațiune de influență internațională pe scară largă care viza alegătorii din diaspora română pe TikTok. Raportul a identificat aproximativ 32.500 de videoclipuri TikTok cu sloganuri în sprijinul candidaților populiști George Simion și Călin Georgescu.
Pentru a spori protecția alegerilor prezidențiale repetate din România, desfășurate pe 4 și 18 mai 2025, TikTok a introdus schimbări interne semnificative. Printre acestea se numără lansarea unui Centru de Alegeri, menit să ofere acces la informații de încredere, precum și închiderea a zeci de mii de conturi suspecte.
De curând, platforma a anunțat și un post vacant pentru un Manager de Relații cu Guvernul și Politici Publice în România, potrivit Profit.ro.
Deschiderea acestui birou vine într-un moment în care autoritățile române doresc să impună platformelor online precum Facebook, TikTok, YouTube și X, măsuri de protecție a minorilor sub 18 ani față de conținutul nociv distribuit pe aceste platforme. Nerespectarea acestor măsuri poate atrage amenzi cuprinse între 0,5% și 3% din cifra de afaceri globală anuală a companiei.
Aceste platforme vor trebui să verifice vârsta utilizatorilor și să restricționeze accesul minorilor la anumite conținuturi, să asigure un control parental activ și rapoarte lunare pentru părinți și să răspundă în maximum două ore la orice notificare emisă de o autoritate competentă privind conținutul accesat de un minor.
TikTok se pregătește să depășească Facebook, platforma care a dominat până acum scena social media din România, în perioada următoare.
![Sursa foto: Bongkarn Thanyakij | Dreamstime.com]