Rezervele Bancii Naţionale a României cresc la 58,2 miliarde EUR în iunie 2025 cu o creștere de 4.71% față de luna mai.
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
La sfârșitul lunii iunie 2025, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au atins suma de 58,281 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 4,71% față de situația la 31 mai 2025.
În cursul lunii iunie, BNR a avut parte de intrări de fonduri în valoare de 6,1 miliarde de euro. Aceste sume au fost influențate de modificări ale rezervelor minime în valută solicitate instituțiilor de credit la BNR. De asemenea, finanțările conturilor Ministerului Finanțelor, incluzând o tranșă de aproximativ 1,28 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, acordată de Comisia Europeană, au contribuit semnificativ la aceste intrări.
Pe de altă parte, ieșirile au fost raportate la 3,48 miliarde de euro. Acestea au inclus schimbări în rezervele minime de valută stabilite de instituțiile de credit la BNR, precum și plăți aferente principalului și dobânzilor datoriei publice denominate în valută.
Rezerva de aur a țării și-a menținut greutatea la 103,6 tone. Având în vedere fluctuațiile prețului internațional, valoarea acesteia a fost evaluată la 9,34 miliarde de euro. Astfel, rezervele internaționale ale României (valută și aur) au ajuns la sfârșitul lui iunie 2025 la 67,627 miliarde de euro, comparativ cu 65,359 miliarde la sfârșitul lunii mai.
Pentru luna iulie 2025, plățile scadente aferente datoriei publice externe a României, fie direct sau garantate de Ministerul Finanțelor, se ridică la aproximativ 476 de milioane de euro.
Un eveniment notabil din acest an a fost intervenția BNR pe piața valutară, banca centrală utilizând aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele sale pentru a sprijini moneda locală. Această acțiune a fost determinată de instabilitatea politică provocată după primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de candidatul de extremă dreaptă, George Simion, care a dus la prăbușirea guvernului. Totuși, stabilitatea relativă a fost restabilită după alegerea președintelui centrist Nicușor Dan.
(Fotografie sursă: Vlad Ispas | Dreamstime.com)