Regenerare Urbană Pe 9 Hectare
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Primăria Sectorului 6 din București a dezvăluit recent imagini ale următoarei etape din proiectul Parcului Liniei, proiect recunoscut ca fiind cea mai de succes inițiativă de regenerare urbană din România în ultimele patru decenii. Acest parc urmează să ocupe o suprafață impresionantă de 9 hectare.
Lucrările pentru Parcul Liniei au debutat în mai 2022, într-un loc semnificativ din cartierul Militari, pe vechea linie de cale ferată care aproviziona diverse fabrici din zonă. Transformarea acestei întinderi de 400 de metri lungime, împreună cu terenurile adiacente, a necesitat o investiție de 15 milioane RON (aproximativ 3 milioane EUR), fiind astfel cel mai mare parc construit în București după Revoluția din 1989.
În prezent, autoritățile din Sectorul 6 au prezentat planurile pentru etapa a treia a Parcului Liniei, care va cuprinde și parcurile Lacul Morii (cu inclusiv malul sudic), Grozăvești, și Parcul de la Serelor Militare (Ghencea).
„În sfârșit, am reușit să demarăm lucrările la parcul de la Cora Lujerului. A durat foarte mult să obținem acest teren industrial pe care îl vom reda comunității sub formă de parc. [...] Întreaga linie de cale ferată va fi transformată într-un parc longitudinal, deoarece locuitorii din Militari nu au parcuri. Este o zonă extrem de poluată, poarta principală de intrare în București, și oamenii nu au unde merge. Copiii stau cu părinții sau bunicii pe bulevard, și asta nu este normal”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, la debutul lucrărilor.
Suprafața vizată se întinde pe 81.500 mp, între Valea Cascadelor și Lujerului. „În prezent, terenul este plin de gunoaie, buruieni și mașini parcate. Îl vom transforma complet”, a adăugat oficialul într-o postare pe Facebook.
Parcul Liniei dispune momentan de piste de biciclete, terenuri de baschet, un skatepark, un loc de joacă pentru copii, o zonă pentru câini, o fântână decorativă, hamace și scaune bean bag. De asemenea, au fost plantate arbori, arbuști și plante perene pe o suprafață de 5.000 mp din parc.
Etapa a treia a Parcului Liniei este estimată la un cost de aproximativ 72 de milioane RON (14,17 milioane EUR), dintre care 7,5 milioane RON vor fi furnizate de o organizație non-guvernamentală, conform declarațiilor oferite de primar.
Este un pas important în îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii din Militari și București, oferind spațiu verde și recreativ necesar într-o zonă ce a fost mult timp neglijată din punct de vedere urbanistic. Beneficiile ecologice și sociale ale unei astfel de inițiative sunt imense, impactul fiind unul pozitiv asupra comunității și mediului înconjurător.