platforma civică solicită acțiuni concrete pentru schimbări reale în politica de mediu
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Centurile verzi devin parte a programului guvernamental din România, însă platforma civică cere progrese reale
Guvernul României a integrat oficial conceptul de centuri verzi în programul său de guvernare pentru perioada 2025-2028, marcând un pas important în politicile de mediu ale țării. Anunțul a fost făcut de platforma civică Împreună pentru Centura Verde, care subliniază necesitatea unor progrese reale. Reprezentanții acestei platforme susțin de mult timp adoptarea la nivel național a centurilor verzi ca un instrument crucial pentru adaptarea climatică și sănătatea publică.
Coaliția de guvernare, formată din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Salvați România (USR), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și minoritățile naționale, a inclus în programul său "dezvoltarea și adoptarea metodologiei pentru crearea centurilor verzi la nivel național într-un termen de 6 luni". Deși această măsură este văzută ca un progres semnificativ, platforma civică consideră că adoptarea metodologiei este doar un prim pas și necesită acțiuni mai concrete pentru a asigura implementarea eficientă a acestor proiecte la nivel național.
Platforma a îndemnat partidele politice să facă pași mai îndrăzneți, inclusiv desemnarea și implementarea efectivă a centurilor verzi în jurul Bucureștiului-Ilfov și altor zone urbane, considerându-le proiecte esențiale de infrastructură verde pentru reziliența climatică și sănătatea publică. Mai mult decât atât, în primele 18 luni ale acestui mandat guvernamental, s-a cerut nu doar adoptarea metodologiei, ci și crearea unor mecanisme de finanțare care să sprijine administrațiile locale în implementarea acestor centuri verzi.
Alex Găvan, fondatorul platformei Împreună pentru Centura Verde, a subliniat nevoia urgentă de schimbare a conștiinței publice și politice cu privire la problemele de mediu. El a declarat că progresul autentic depinde de reforme și acțiuni concrete, nu numai de promisiuni.
„Schimbările climatice și poluarea nu fac nicio diferență între oameni”, a spus Găvan, îndemnând liderii guvernamentali să arate „mai multă responsabilitate, curaj și hotărâre” în abordarea acestor provocări. „Suntem aici să-i sprijinim, dar partea lor de muncă este responsabilitatea lor și nu poate fi înlocuită de societatea civilă. Totodată, platforma face demersuri pentru dezvoltarea unui document privind metodologia de creare a centurilor verzi în jurul orașelor”, a mai afirmat el.
Inițiativa centurilor verzi vizează să aducă beneficii pentru peste 10 milioane de locuitori din orașele și zonele învecinate din România, prin îmbunătățirea sănătății publice, reducerea poluării și a impactului schimbărilor climatice, oferirea de spații verzi recreative și susținerea dezvoltării economice durabile, a precizat platforma civică. De asemenea, proiectul este în concordanță cu angajamentele europene ale României.
Inițiativa a obținut deja sprijin politic și administrativ, inclusiv prin semnarea "Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor" și adoptarea noului Cod Silvic în 2024 care recunoaște legal centurile verzi în România.
Susținută de peste 150 de ONG-uri, grupuri civice și personalități publice, platforma Împreună pentru Centura Verde a declarat că rămâne o inițiativă apolitică și continuă să colaboreze cu Ministerul Mediului. Inițiată de Fundația Alex Găvan, platforma a luat naștere în primăvara lui 2023 în contextul nivelurilor alarmante de poluare din București și alte orașe din țară, combinate cu defrișările îngrijorătoare din jurul capitalei și a altor zone periurbane.