Maib, cea mai mare bancă din Moldova, pregătită să-și lanseze prezența digitală completă în România cu ajutorul platformei Tuum
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Cea mai mare bancă din Republica Moldova, Maib, a inițiat un parteneriat strategic cu Tuum, o platformă de core banking de ultimă generație din Estonia, dorind astfel să asigure o prezență digitală completă pentru clienții săi de retail din România. Platforma Tuum va constitui baza pentru operațiunile de corespondență nouă ale Maib pe piața românească.
Jurgen de Ruijter, reprezentantul Maib în România, a declarat pentru Economedia că decizia de a colabora cu Tuum a fost luată după o evaluare atentă a celor mai avansate platforme de core banking. "Tuum s-a remarcat ca fiind cea mai modernă, modulară și avansată tehnologic platformă, depășind clar alte soluții de nouă generație. Credem că această soluție ne va sprijini în construirea fintech-ului următoarei generații," a subliniat el.
Funcționalitatea de implementare agnostică a platformei Tuum a fost un factor determinant în alegerea sa, permițând adaptări locale acolo unde este necesar și asigurând conformitatea pe termen lung cu cerințele europene de localizare a datelor, pe măsură ce Maib își extinde prezența.
Miljan Stamenkovic, Directorul de Venituri al Tuum, a comentat că acest parteneriat marchează un punct de referință semnificativ pentru Tuum și consolidează poziția sa de lider pe piața europeană de core banking. "Expansiunea Maib în România reprezintă una dintre cele mai ambițioase inițiative de banking digital din regiune și suntem mândri să o sprijinim cu o soluție creată pentru rapiditate, scalabilitate și conformitate," a adăugat el.
Banca Maib deține 37,3% din depozite și 37,9% din împrumuturile sistemului bancar moldovenesc la sfârșitul primului trimestru din 2025. Rata împrumuturilor neperformante este de doar 1.5%, iar rata de adecvare a capitalului sau CAR este de 19,9% la 31 martie 2025.
De asemenea, banca a distribuit dividende de aproape 32 de milioane EUR din profitul său din 2024, având un profit cu aproape 16% mai mare în acest an până în prezent. Maib deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2.500 de angajați.
Din 2018, principalul acționar al Maib este un consorțiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de management al activelor din statele baltice și Horizon Capital, un fond de capital privat concentrat pe piețele emergente.
Această mișcare strategică marchează un pas important în expansiunea internațională a Maib și reflectă angajamentul său de a adopta cele mai inovatoare tehnologii pentru a îmbunătăți experiența clienților săi. Acest lucru nu numai că va întări poziția băncii pe piață, dar va accelera și integrarea sa în peisajul bancar digital din România.