Integrare cu NES până la sfârșitul lui august 2023.
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Platforma Petromidia Năvodari este gazda unei centrale de cogenerare ce a intrat recent în faza finală de testare, proiect emblematic realizat de Fondul Kazah-Român de Investiții în Energie (KREIF). Așteptările sunt mari ca această centrală să fie complet integrată cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național al României până la sfârșitul lunii august.
Realizat prin intermediul Rompetrol Energy, subsidiară a KREIF, proiectul a atras investiții de peste 160 de milioane de dolari, marcând unul dintre cele mai majore proiecte de eficiență energetică din Dobrogea din ultimii ani.
„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul colaborării intense pe parcursul mai multor ani între ingineri, designeri și specialiști din România, Kazahstan și Turcia. […] Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura un flux sigur de energie electrică și abur, și va întări controlul strategic asupra aprovizionării energetice în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a menționat Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administrație al KazMunayGas, conform comunicatului de presă.
Primele producții au început la începutul acestui an, cu sincronizarea completă a turbinalor SGT-750 cu rețeaua energetică națională în lunile martie și aprilie. De la debutul testării, centrala a livrat deja peste 11.000 MWh către rafinăria Petromidia și SEN.
Începând din iulie, centrala va putea furniza atât electricitate cât și abur către Rompetrol Rafinare, pe măsură ce începe producția de abur în cazanele de recuperare.
„Până la sfârșitul lunii august, vor fi finalizate testele de performanță integrală, obținerea certificărilor și autorizărilor necesare de la autoritățile competente, și punerea în funcțiune finală. În prezent, centrala este operată de o echipă mixtă, compusă din reprezentanți ai antreprenorului și ai companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbine de gaz, cazane, camere de control etc.)”, menționează comunicatul oficial.
Centrala va fi capabilă să genereze aproximativ 80 MWh, acoperind complet nevoile energetice ale platformei Petromidia (60–70 MWh), oferind în același timp până la 180 de tone pe oră de abur tehnologic, adaptate consumului maxim. Surplusul de electricitate va fi injectat în Sistemul Energetic Național.
Turbinele SGT-750 utilizează combustibil gazos (un amestec de gaz natural și gaze de rafinărie), având o rată de încălzire de 9.120 kJ/kWh, fiecare generând aproximativ 39 MWh de electricitate.
Fondul Kazah-Român de Investiții în Energie a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie din România (20%), cu scopul strategic principal de a dezvolta proiecte energetice în România.
(Photo source: Facebook/Rompetrol - KMG International)