Îmbunătățiri Ușoare în Calitatea Vieții din România în 2024, în Contrast cu Stagnarea Globală – Raportul Social Progress Index 2024

Îmbunătățiri Ușoare în Calitatea Vieții din România în 2024, în Contrast cu Stagnarea Globală – Raportul Social Progress Index 2024 Sursa poza si informatii: romania-insider.com

Calitatea vieții și bunăstarea socială din România au cunoscut o ușoară îmbunătățire în anul 2024, în timp ce la nivel global aceste aspecte au stagnat sau chiar au înregistrat un declin în multe țări. Acestea sunt constatările Indexului Progresului Social, un raport realizat de organizația non-profit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, și care acoperă 170 de țări.

De la prima sa ediție în 2011, raportul a evidențiat o tendință de progres continuu, dar efectele pandemiei au determinat în 2023 apariția unei stagnări sau regresii generale. Totuși, indicele global a crescut modest, ajungând la 64,02 în 2024, comparativ cu 64 în 2023.

În România, punctajul general a urcat ușor în acest an, atingând 74,61, menținând astfel țara în al doilea nivel de clasament, ocupând poziții între 21 și 60 la nivel global, un grup în care a intrat în 2022. Din acest grup fac parte și țări precum Spania, Republica Cehă, Italia, Franța, Portugalia, SUA, Grecia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova.

România ocupă acum locul 45 la nivel mondial în ceea ce privește bunăstarea socială și calitatea vieții, fiind sub restul statelor din UE, dar peste Serbia (locul 48), Emiratele Arabe Unite (locul 49) și Qatar (locul 50).

Pe lângă aceasta, România și-a îmbunătățit ușor poziția globală în categoria „oportunități” (locul 45 mondial, față de 46 în 2023), dar a înregistrat scăderi în categoriile „nevoi de bază” (locul 49, de la 46) și „bunăstare” (locul 61, de la 49). Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la capitolele libertate personală (locul 37 global), nutriție și îngrijiri medicale (locul 41), accesul la informații și comunicații (locul 42), și locuințe (locul 43). Cele mai scăzute scoruri au fost în domeniile sănătate (locul 83 global), educație de bază (locul 80) și apă și canalizare (locul 72). Aceste trei domenii reflectă, de asemenea, diferențele României în raport cu țări similare precum Ungaria, Croația, Grecia sau statele baltice, conform raportului.

"Performanța României în clasament rămâne stabilă și încurajatoare în contextul global și, pentru alinierea potențialului economic cu calitatea vieții populației, raportul oferă argumente suplimentare pentru a face investiții strategice în educație, sănătate și mediu", a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Norvegia rămâne liderul clasamentului în 2024, cu un scor în creștere de 91,95 (față de 90,74 în anul precedent), urmată îndeaproape de Danemarca, Finlanda, Suedia și Elveția, toate cu scoruri peste 90, deși stagnante. Europa domină topul, cu 15 din primele 20 de scoruri cele mai înalte.

În acest top, în ordine, se află și Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, Irlanda, Germania, Austria, Belgia, Estonia, Slovenia și Regatul Unit. Singurele țări non-europene din acest grup de top sunt Australia (12), Japonia (14), Singapore (15), Canada (18) și Noua Zeelandă (19).

Statele Unite se situează pe locul 31 la nivel mondial (al doilea nivel), cu un scor în scădere de 81,65 și sunt citate ca o excepție printre marile economii mondiale, deoarece calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor săi au suferit în perioada 2011-2024.

Grupul G7 al principalelor economii a evoluat divers din punct de vedere al calității vieții și al bunăstării sociale în 2024. Germania este cea mai bine plasată (locul 10 la nivel global) și a înregistrat o îmbunătățire, în timp ce Japonia, Regatul Unit și Canada au rămas stabile, dar și-au păstrat pozițiile în grupul de top. Dintre principalele economii emergente cu populații de peste 100 de milioane, Brazilia (locul 55, al doilea nivel) este singura care a avansat în 2024 și chiar conduce clasamentul general al celor mai bune îmbunătățiri din 2023. Pe de altă parte, China (locul 72) a înregistrat un declin ușor, în timp ce Rusia (locul 77) și India (locul 111) au rămas stabile.


Elena Dinu

Elena Dinu, în vârstă de 32 de ani, este vocea feminină din spatele știrilor de pe azi în Tulcea. Cu un ochi atent pentru detalii și o pasiune reală pentru comunitatea locală, Elena reușește să surprindă esența orașului de la malul Dunării, de la reportaje din inima Deltei, până la interviuri cu lideri locali și oameni simpli care fac diferența.Absolventă de Jurnalism la București, s-a întors în orașul natal pentru a contribui la o informare corectă și empatică a cititorilor. Îi plac natura, poveștile autentice și jurnalismul care pune omul în centrul atenției.

Știri Generale

Știri Generale
Frumusețe Diferențiată: Expoziția Portretelor Donbasului de David Těšínský în București Atinge Inimi prin Imagini Puternice și Povestiri de Viață Trăite
Informații Oficiale în Tulcea Noastră
Interzicerea setcilor în RBDD la cota Dunării sub 50 cm lângă Tulcea!
Ioana Dogioiu devine noul purtător de cuvânt al Guvernului României, promovând transparența și dialogul în vremuri dificile
Majoritatea nu au încredere în automatizare fără intervenție umană, arată un sondaj recent
Mii de Tulceni și Turiști Fascinați de Tulcea Danubius Fest 2025 pe Faleza Ivan Patzaichin! Descoperă Momentele Inedite ale Festivalului номер UN!
Mobexpert inaugurează un hypermarket impresionant de 10.000 mp în estul Bucureștiului, pe Bulevardul Theodor Pallady
Noul pachet fiscal al României, aliniat discuțiilor cu UE, vizează o evaluare favorabilă și o economie stabilă și orientată spre investiții
Număr de turiști în România crește ușor în primele cinci luni ale lui 2025, potrivit INS
PLG deține acum integral Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro, consolidându-și prezența pe piața biletelor din România.
Primă agenție din România și CEE certificată B Corp - Confident Agency deschide noi drumuri în comunicare și sustenabilitate.