Cum disimularea deficitului bugetar agită scena politică din România?
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
Vlad Gheorghe, fost membru al partidului de opoziție reformist USR și actual lider al formațiunii extraparlamentare DREPT, a anunțat joi, 3 iulie, că a depus o plângere penală împotriva fostului premier Marcel Ciolacu. Motivul? Acuzații grave de dezinformare privind situația economică și deficitul bugetar al României.
Această mișcare vine în contextul în care actualul guvern centrist a prezentat majorări de taxe și reforme fiscale pentru a combate deficitul bugetar tot mai alarmant și a evita o criză financiară iminentă. Printre măsurile adoptate se numără creșteri ale TVA-ului și accizelor, o nouă contribuție de sănătate pe pensii și dublarea taxei pe profiturile bancare.
Partidul Social Democrat (PSD), din care face parte și Marcel Ciolacu, este inclus în același guvern, dar neagă implicarea în generarea deficitului. Vlad Gheorghe, pe pagina sa de Facebook, susține că „România nu se află în criză din cauza cetățenilor săi, ci din cauza minciunilor și abuzurilor comise de Marcel Ciolacu și de cei care l-au susținut la șefia guvernului. Acesta a mințit Parlamentul și publicul referitor la economia țării și deficitul bugetar. A cheltuit miliarde de euro din bugetul statului, fără transparență și fără justificare.”
Conform legii răspunderii ministeriale, prezentarea de date inexacte Parlamentului sau președintelui României în scopul de a ascunde fapte ce ar putea prejudicia interesele statului constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Gheorghe continuă, acuzând că Marcel Ciolacu a prezentat în mod deliberat date false despre execuția bugetară și sustenabilitatea fiscală, pentru a masca un comportament abuziv și iresponsabil în ceea ce privește cheltuirea fondurilor publice. Potrivit lui Gheorghe, fostul premier a utilizat peste 65 miliarde RON din Fondul de Rezervă Bugetară fără criterii clare, fără transparență și fără control legal.
În replică, Marcel Ciolacu afirmă că s-a retras din prim-planul politic convins că România are nevoie de lideri noi. Pe Facebook, el a menționat că recent a fost supus unor acuzații dure și teorii alarmiste privind așa-zisul "dezastru economic" lăsat în urma sa. „Unele persoane depun chiar și plângeri penale absurde împotriva mea, neștiind că execuțiile bugetare sunt publice și oricine poate verifica ușor cum au fost cheltuiți banii publici,” a scris el.
Fostul lider social-democrat a subliniat că măsurile de reformă fiscală, acum în curs de implementare, erau deja convenite în Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat cu Comisia Europeană de guvernele de dreapta. „Chiar și cu un deficit de 3% din PIB, această reformă era necesară. Nu exista altă soluție. Cât timp am fost premier, am negociat constant cu Comisia pentru a ne asigura că măsurile fiscale nu vor fi prea brute și că nu vor conduce la recesiune economică.”
Ciolacu a apărat taxa progresivă, contrară cotei unice actualmente aplicate în România și a menționat câteva realizări notabile, precum crearea a 180.000 de noi locuri de muncă și o creștere a PIB-ului cu 46% în trei ani. „Da, am avut un deficit, dar 80% din acesta a mers către investiții: drumuri, spitale, școli, infrastructură de apă și canalizare – cu alte cuvinte, viitorul nostru,” a argumentat fostul prim-ministru, adăugând că fondurile au fost alocate și pentru burse, pensii și salarii majorate pentru lucrătorii publici.