Creștere de 7.1%, peste inflație, dezvăluie raportul Cushman & Wakefield Echinox
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
În 2024, românii au cheltuit aproximativ 40 de miliarde de euro în marile lanțuri de retail, conform raportului Romania Retail Snapshot 2025 elaborat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Această suma marchează o creștere de 7,1% comparativ cu anul precedent, deși ritmul de creștere a fost mai lent decât în 2023, când s-a înregistrat un avans de 11,1% față de 2022. Cu toate acestea, creșterea a depășit rata inflației, oferind semne pozitive pieței de retail.
Principalele lanțuri alimentare rămân lideri în consum, cu cheltuieli totale de 24 miliarde de euro, reprezentând 60,3% din totalul vânzărilor în retail. În ciuda acestui impact substanțial, sectorul alimentar a avut o creștere de doar 5,2% - mai mică decât rata inflației de 5,6% pentru 2024.
Pe locurile următoare în preferințele consumatorilor se află magazinele DIY cu vânzări de 4,3 miliarde de euro (10,9% din total), urmate de electro-IT cu 3,6 miliarde de euro (9,1%) și modă cu 2,5 miliarde de euro (6,2%). Cheltuielile cele mai reduse s-au înregistrat în sectorul distracției, acest segment fiind introdus pentru prima dată în ediția actuală a raportului.
Bijuteriile, încălțămintea și cosmeticele au avut, de asemenea, ponderi mai scăzute în coșul de consum al românilor anul trecut, cu vânzări de 237 milioane de euro (0,6%), 410 milioane de euro (1%) și respectiv 569 milioane de euro (1,4%).
Raportul Cushman & Wakefield Echinox arată că toate segmentele retailului au raportat cifre de vânzări mai mari de la an la an în 2024. Printre cele mai mari creşteri se numără cosmeticele (24%), magazinele specializate (20,6%), produse „home & deco” (16%), încălțămintea (15,5%), alimente și băuturi (14,9%) și produse pentru copii și jucării (13,5%).
Creșteri mai mici, sub rata inflației, au înregistrat distracția (+2,1%), sportul (+3,6%), DIY (+5%) și magazinele alimentare (+5,2%). Totodată, 9 din cele 13 segmente analizate au înregistrat o creștere a vânzărilor peste rata inflației din 2024.
Vlad Săftoiu, Head of Research la Cushman & Wakefield Echinox, a subliniat că studiul reflectă o schimbare în comportamentul de consum al românilor. Deși cheltuielile pentru alimentație și necesitățile zilnice rămân ridicate, a fost observată o creștere mai semnificativă pentru produsele non-alimentare. Acest lucru semnalează un potențial favorabil pentru dezvoltatorii de pe piața de retail, majoritatea segmentelor non-alimentare analizate având creșteri de două cifre, ceea ce arată un potențial puternic pentru expansiune în România.
Planurile dezvoltatorilor din retail par să se contureze în continuare, cu aproximativ 700.000 de metri pătrați de spații comerciale în curs de dezvoltare, ce urmează să fie livrate între 2025 și 2030.
(Photo source: Vlad Ispas/Dreamstime.com)