7000 de Cazuri Descoperite!
Sursa poza si informatii: romania-insider.com
O amplă rețea infracțională specializată în obținerea ilegală de cărți de identitate românești pentru cetățeni străini a fost desființată de procurorii din România. Această grupare, cu ramificații complexe, facilita obținerea documentelor pentru mii de ruși, ucraineni și moldoveni cu ajutorul unor angajați din cadrul statului. În doi ani, rețeaua ar fi reușit să asigure documente false pentru aproximativ 7.000 de persoane, conform surselor judiciare.
Modul de Operare
Rețeaua infracțională își baza activitatea pe crearea unor reședințe fictive în România, cu sprijinul unor angajați de la Serviciul de Evidență a Persoanelor din Botoșani. Angajații implicați sunt acum sub acuzații severe, precum luare de mită, falsificare de documente și fraudă informatică.
Potrivit procurorilor, datele false erau înscrise în documentele de identitate emise ilegal. Acestea includeau adrese inexistente, precum și alte informații personale precum numele, prenumele, data și locul nașterii — toate cu scopul de a obține documente care confirmă identitatea, cetățenia română, și când e cazul, domiciliul în România.
Documente și Reședințe False
Beneficiarii primeau cărți de identitate pe baza unor certificate falsificate de cetățenie română. În multe cazuri, reședințele declarate erau proprietăți care nu aparțineau străinilor, iar aceștia nici măcar nu se prezentau in fața autorităților de la Evidența Persoanelor. În aceste situații, declarațiile de găzduire erau, de asemenea, falsificate, deseori fără știrea și acordul adevăraților proprietari.
Percheziții și Acuzații
La data de 1 iulie, autoritățile au efectuat 206 percheziții în acest caz, vizând atât instituții publice, cât și locuințe private. Verificările s-au desfășurat inclusiv la Primăria Săveni, în județul Botoșani, și la Serviciul local de Evidență a Persoanelor.
Printre persoanele identificate care au obținut fraudulos o carte de identitate românească în Săveni este și Stanislav Carpiuc, un tânăr de 26 de ani, recent arestat în legătură cu trei incendieri la locuința și mașina premierului britanic Keir Starmer. Acesta este al doilea suspect acuzat în cadrul acestei anchete, după reținerea unui cetățean ucrainean.
Această operațiune subliniază gravitatea și complexitatea rețelelor de crimă organizată care subminează sistemele legale și securitatea națională, reflectând totodată angajamentul autorităților române de a combate astfel de activități ilicite. Ancheta continuă pentru a desfășura întreaga schemă și implicațiile sale internaționale.